skl. internetowy
883 713 773
skl. stacjonarny
793 713 773
NAPISZ DO NAS
0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Product was successfully added to your shopping cart.
NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g 24h

NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g 24h

45,00 zł

(Wybierz opcje)

  • NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g 24h NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g 24h

NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g 24h

Numer katalogowy: 7821

Oceń ten produkt jako pierwszy

Dostępność: Wybierz opcje

45,00 zł

* wymagane pola

45,00 zł

Szczegóły

NuVena, Drożdże Saccharomyces cerevisiae dla koni, YEAST, 1300g.

Szczep Saccharomyces cerevisiae został wielokrotnie przebadany udowadniając swoje pozytywne działanie na konie.
Drożdże te polepszają strawność paszy, a także jej wartość odżywczą i smak.
Mają pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, a w szczególności funkcjonowanie układu pokarmowego.

Zapobiegają zaburzeniom równowagi mikroflory jelitowej związanym z nagłymi zmianami diety.


Cechy charakterystyczne drożdży paszowych:

- wysoka zawartość białka
- naturalne źródło witamin z grupy B

- wysoka zawartość związków biologicznie czynnych, takich jak β-glukany, mannanooligosacharydy i nukleotydy
- mają działanie prebiotyczne, odżywiają bakterie układu pokarmowego
- zwiększają strawność paszy poprzez poprawę stawności włókna
- neutralizują mykotoksyny
- pozytywnie wpływają na cechy morfologiczne błony śluzowej przewodu pokarmowego

Kiedy stosować?

- u koni zbyt chudych i z tendencją do chudnięcia
- koni mających trudność z odbudową masy mimo stosowania zbilansowanego żywienia i dużych dawek paszy

- u koni nadmiernie pobudliwych, spalających się
- przy podaży słabej jakości siana
- u klaczy laktujących
- w sytuacjach stresowych
- przy problemach z apetytem
- przy problemach z trawieniem, skłonnością do biegunek, kolek
- w trakcie zmiany paszy
- z probiotykiem przy odbudowie flory bakteryjnej jelit po biegunkach lub zabiegach operacyjnych (morzyskowych)
- przy spadku odporności

Działanie drożdży:

Polepszające trawienie – drożdże są naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bytujących w układzie pokarmowym korzystnych bakterii. Tym samym przedłużają ich żywotność i umożliwiają namnażanie się. Dobra kondycja flory bakteryjnej jelit sprzyja bardziej efektywnemu trawieniu; rozkładowi i wykorzystaniu włókna, a także lepszej syntezie aminokwasów.

Stabilizacja pH przy skarmianiu dużej ilości zbóż – niekorzystne zmiany pH w jelicie grubym występują przy skarmianiu dużych ilości pasz wysokocukrowych (wysokoskrobiowych). Żołądek i jelito nie są w stanie przetworzyć i odpowiednio przygotować komponentów wysokoskrobiowych przed trafieniem do jelita grubego, w efekcie czego dochodzi do niepożądanej fermentacji mikrobiologicznej. Taka fermentacja powoduje namnażanie bakterii kwasu mlekowego, co prowadzi do niekorzystnego obniżenia pH jelita grubego. To z kolei wpływa negatywnie na żywotność bakterii trawiących włókno (tzw. dobrych bakterii). Zmiany pH jelita grubego mogą powodować kolkę, ochwat i zwiększoną akumulację gazów, gdy przejmują ją liczne bakterie produkujące mleczan. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazały, że u koni karmionych dietą bogatą w skrobię przy skarmianiu drożdży paszowych poziom kwasu mlekowego
był niższy, a pH jelita ślepego wyższe.

Masa mięśniowa – białko drożdży dostarcza aminokwasów egzogennych, poprawiających przyswajanie i przetwarzanie białka. Białko średniej jakości zawarte w pożywieniu takim jak siano czy pasze przeciętnej jakości będzie lepiej wykorzystywane w połączeniu z drożdżami.

Wyciszenie – z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B drożdże uznawane są za swój pozytywny wpływ na układ nerwowy, a także metabolizm.

Kondycja skóry, włosów i kopyt – wysoka zawartość białka o dobrym profilu aminokwasowym i dobrej biodostępności. Aminokwasy są budulcem tkanki łącznej, skóry i jej wytworów, więc odpowiednia ilość i jakość białka w pożywieniu może pozytywnie wpływać na te obszary organizmu. Ponadto witaminy z grupy B, szczególnie biotyna, ale także witamina B1, B2, B6 oraz B12 mają wpływ na poprawny metabolizm skóry i jej wytworów.

Apetyt – większość koni lubi smak drożdży, więc mogą one wspomagać spożywanie paszy u niejadków. Przyczyną zaburzenia apetytu często jest słaba kondycja flory bakteryjnej jelit lub/ i niedobory witamin z grupy B. Oba te aspekty poprawia suplementacja drożdży.

Skład:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae


Składniki w 1 kg:

Energia strawna 12-14 MJ

Białko surowe 43 %
Tłuszcz surowy 5 %
Włókno surowe 10 %
Popiół 3 %
Lizyna 1,5 %

 

Sposób użycia dla dużych koni (500kg)*:

- 50 - 100 g dziennie w suplementacji profilaktycznej

- u koni z problemami trawiennymi dawka inicjująca przez 5 dni 2x35 g, następnie przez 14 dni 2x100 g i kontynuować w dawce podstawowej 50 g.

*Małe konie i kuce proporcjonalnie mniej.

W celu wyciszenia koni nerwowych, nadreaktywnych podawać drożdże razem z magnezem.

U koni z biegunką, luźnym kałem, kolkujących podawać drożdże razem z probiotykiem Biogen K.

Jedna miarka zawiera ok 30g preparatu.


Sposób przygotowania:

Dodawać do paszy. Może być zwilżona bezpośrednio przed podaniem. 

Wprowadzać do diety stopniowo.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po użyciu szczelnie zamknąć.

Tagi produktu

Użyj spacji aby rozdzielić tagi, apostrofów (') aby wpisać frazy.

  1. Oceń ten produkt jako pierwszy

Napisz własną recenzję